Kuchnia

przetwory

Najlepsze ogórki konserwowe

– na ok.2 kg ogórków

zalewa:

-5 szklanek wody
– szklanka octu 10 %
– 8 łyżek cukru
– 2 łyżki soli

do każdego słoika :

gałązka kopru (tego długiego, z baldachami i ziarenkami, może być nieco wysuszony), kilka ziaren pieprzu, 2-3 kulki ziela angielskiego ,listek laurowy, 2-3 plasterki marchewki, 2 cm korzenia chrzanu, łyżeczka gorczycy

Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Może być ciepła, wtedy wodę do pasteryzowania podgrzewam do podobnej temperatury, by słoiki nie popękały. W słoikach z przyprawami układać ciasno ogórki, wlać zalewę. Zakręcić słoiki i zapakować do garnków z wodą. Powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika. Gotować ok. 6-7 minut od zabulgotania wody. Można też ominąć pasteryzację, doprowadzić zalewę do wrzenia i zalać ogórki. Sprawdzić po wystygnięciu, czy wszystkie się pozamykały (te niezamknięte wydają po puknięciu w wieczko inny odgłos i blaszka ugina się pod naciskiem palca). Jeśli któryś się nie zamknął, trzeba wymienić pokrywkę i pasteryzować jeszcze raz.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation