Kuchnia

przetwory

Przepis na syrop z mniszka
Czas: ok. przygotowanie to kilkanaście minut, ale gotowy syrop jest po całej dobie
Ilość porcji: 3-5 słoików
Składniki
ok. 450 kwiatków mlecza
2 cytryny
1 litr wody
1 kg cukru
Przygotowanie
Krok 1.
Rano zbieram kwiatki mniszka lekarskiego, wybieram ładnie rozwinięte kwiaty..

Krok 2.
Zostawiam je na kartce aby opuściły je robaczki, przepłukuję wodą a potem wkładam do garnka z odmierzoną wodą i gotuję. Od zagotowania gotuję 10-15 minut i zostawiam na 24 godziny by całość się zaparzyła (jak herbata;-)).

Krok 3.
Odciskam dobrze mlecze a wywar przelewam przez sito.

Krok 4.
Stawiam na ogniu, dodaję sok z cytryn i cukier i gotuję na malutkim ogniu ok. 2 godziny, aż do uzyskania konsystencji syropu, potem jeszcze troszkę zgęstnieje.

Możecie gotować dłużej jeśli chcecie gęstszy „miodek”. Ogień powinien być niewielki a całość ma pyrkać a nie buzować.

Przelewam do słoików i gotowe. Można trzymać kilka miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation