Kuchnia

zupy

Dyniowa zupa krem z soczewicą
Składniki (na 4 porcje):

ok. 1 kg surowej dyni lub puree z dyni
100 g czerwonej soczewicy
0,5 litra bulionu (u mnie z kostki warzywnej BIO)
100 ml śmietanki kremówki
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryczki chili bez nasion
1 pomidor bez nasion i skórki lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki curry w proszku
szczypta mielonego imbiru (ostrożnie, żeby zupa nie wyszła gorzka)
1 łyżka cukru (do smaku)
sól i pieprz
do przybrania śmietana + świeży tymianek

Dynię obrać, usunąć nasiona, pokroić w średnią kostkę. Wrzucić do garnka (jeśli używamy puree to pominąć ten etap i dodać je po miksowaniu zupy).

Do garnka wlać bulion warzywny, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, obrany czosnek, papryczkę chili, pomidor oraz soczewicę. Gotować do momentu aż soczewica i dynia zmiękną. Zdjąć z ognia i zmiksować wszystkie składniki na gładko (teraz jest czas na puree).

Ponownie przelać zupę do garnka, dolać śmietankę kremówkę, zagotować i zmniejszyć ogień (uwaga, bulgoce) . Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać trochę wody. Doprawić i gotować jeszcze przez 5-10 minut.

Podawać z kleksem śmietany, gałązkami tymianku oraz skropioną oliwą. Świetnie pasowałaby tu też bułka pełnoziarnista z pestkami dyni.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation