Kuchnia

zupy

KREM DYNIOWO - SEROWY Z KURCZAKIEM I GRZANKAMI - Kulinarne Fantazje Marioli

SKŁADNIKI :
500 g dyni
200 g ziemniaki
150 g selera
50 g żółtego, tartego sera
200 g upieczonej piersi z kurczaka
1 litr bulionu
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany 18%
1 czerstwa bułka + 1 łyżka oliwy
kolendra do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka łącznie z pokrojonymi ziemniakami i selerem, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, około 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy część sera i mieszamy.
Bułkę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni na oleju aż ładnie się zrumieni.
Krem nalewamy do miseczek, posypujemy serem, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i posypujemy grzankami. Zupę podajemy ciepłą, udekorowaną kolendrą. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation