Kuchnia

zupy

Saksoński kapuśniak z kurczaka

Składniki:

1.5 l soku z kiszonej kapusty
1 kurczak
15 dag marchwi
15 dag pietruszki
8 dag selera
8 dag cebuli
10 dag masła
sól
pieprz
5 dag mąki
1 żółtko
1 szkl. śmietany
5 dag tartego chrzanu
Sposób przygotowania:

Sok z kapusty mieszamy z 3 l wody, zagotowujemy i odstawiamy. Oczyszczonego, podzielonego na porcje kurczaka wraz z podrobami (wątróbka, serce, żołądek), pokrojoną w cienkie paski włoszczyzną i drobno posiekaną cebulą solimy, pieprzymy i dusimy powoli, w razie potrzeby podlewając ciepłą wodą. Gdy mięso będzie prawie miękkie, oprószamy je mąką i stopniowo zalewamy ciepłą wodą z sokiem z kiszonej kapusty, mieszając, aby dobrze rozprowadzić mąkę. Mięso gotujemy w zupie do miękkości. Mieszamy w wazie żółtko ze śmietaną i zalewamy je zupą wraz z mięsem. Dodajemy chrzan.

Autor: Maria Szkop
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation