Kuchnia

zupy

ZUPA Z SOCZEWICY I SERA - Kulinarne Fantazje Marioli

Składniki :
1 szklanka umytej, czerwonej soczewicy
1 cebula
2 łyżki masła
włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler, por ) opcjonalnie
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku
szczypta imbiru, kminku i kolędy do smaku
2 ząbki czosnku
2 litry bulionu warzywnego
150 g kabanosów
100 g serka gouda ( w kostce )
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie :
Soczewicę myjemy i moczymy w wodzie około 15 minut.
Jarzyny obieramy i kroimy w drobną kostkę a por w talarki. Przekładamy wszystko do garnka o grubym dnie, dodajemy masło i chwilkę prużymy, ciągle mieszając.
Kolendrę i kminek ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę.
Do jarzyn dodajemy soczewicę, wlewamy bulion, pokrojone kabanosy, dodajemy liść, ziele i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku. czosnkiem, solą, kminem, kolendrą i pieprzem. Kiedy już znacznie zgęstnieje dodajemy pokrojony serek w kostkę. Chwilkę gotujemy ciągle mieszając. Zupę studzimy i podajemy posypaną natką pietruszki lub koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation