Święta i uroczystości

Wielkanocne potrawy

Żurek w chlebie – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

chleb razowy
2 szt
kiełbasa biała
4 szt
Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
1 opak
włoszczyzna
1 pęczek
cebula
2 szt
chrzan ze słoika
1 łyżka
wędzony boczek
300 g
ziemniaki
5 szt
jajka
4 szt
liść laurowy
3 szt
śmietana kremowa
100 ml
świeżo mielony pieprz
1 szczypta
majeranek
1 łyżka
olej
10 ml

Żurek w chlebie to typowa potrawa kuchni słowiańskiej. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz pojawia się w niemalże każdym domu, zwłaszcza z okazji świąt. Tak podany żurek z pewnością zrobi furorę także u ciebie – zachwyci gości i domowników. Jeśli jeszcze chleb będzie domowej roboty, takie danie może stać się twoją specjalnością. Dobrze wypieczony chleb staje się oryginalną miską, która utrzymuje w sobie płyn. Oryginalnie żurek przygotowywany jest na bazie zakwasu. Jednak by przyspieszyć proces gotowania, użyć możesz gotowego Żurku szlachetnego Knorr i chrzanu. Oczywiście, jak na prawdziwy żurek przystało, gotowany musi być wraz z wcześniej podsmażanymi białą kiełbasą i boczkiem oraz dużą ilością majeranku. Jajko przełamie lekko słony smak zupy. Jeśli chcesz, w żurku pojawić się mogą również ziemniaki.
Rozwiń
Krok 1
Żurek w chlebie – krok 1
Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i liściem laurowym, aż ziemniaki będą gotowe. Następnie usuń włoszczyznę.
Krok 2
Żurek w chlebie – krok 2
Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek Szlachetny Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut.
Krok 3
Żurek w chlebie – krok 3
Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą i pokrojonym w kostkę boczkiem. Następnie dodaj wszystko do żurku.
Krok 4
Żurek w chlebie – krok 4
Na koniec gotowania dodaj świeżo zmielony pieprz, majeranek i śmietanę.
Krok 5
Żurek w chlebie – krok 5
Rozkrój chleb na pół i usuń miąższ. Podawaj żurek w chlebie, z chrzanem i jajkiem rozkrojonym na pół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation