Święta i uroczystości

Wielkanocne potrawy

Biała kiełbasa pieczona w piwie z kiszoną kapustą | Kwestia Smaku

Składniki

1 kg białej surowej kiełbasy
1 szklanka piwa (użyłam pszenicznego)
przyprawy: 1 łyżka majeranku, 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 1/2 łyżeczki pieprzu
ok. 10 g suszonych grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g kiszonej kapusty z marchewką
3 łyżki sosu sojowego

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piwo wymieszać z przyprawami i suszonymi grzybami, wlać do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać opłukaną i osuszoną kiełbasę.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do kiełbasy, razem z obranym i pokrojonym na plasterki czosnkiem. Przykryć (pokrywą lub folią aluminiową) i piec przez 45 minut.
Następnie dodać kiszoną kapustę (poukładać ją w wolne miejsca pomiędzy kiełbasą), skropić sosem sojowym i docisnąć w wywar. Piec bez przykrycia przez 45 minut.
W razie potrzeby na koniec można ustawić funkcję grilla i zrumienić kiełbasę piekąc ją przez kilka dodatkowych minut. Podawać z chlebem lub ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation