Święta i uroczystości

Wielkanocne potrawy

Babka piaskowa puszysta | Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki

4 duże jajka
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
180 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki esencji waniliowej

Wykonanie

Cukier i jajka ubijamy na puszystą masę. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Do ubitych jajek dosypujemy wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy, na koniec dolewamy ciepłe rozpuszczone masło i miksujemy jeszcze chwilę. Okrągłą formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC, pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu trzymamy babkę w blaszce przez około 15 minut, następnie studzimy na kratce. Przed podaniem polewamy babkę lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation