Kuchnia

bezglutenowa

(1 blaszka 20x20cm)

200g GORZKIEJ CZEKOLADY
200g WYDRYLOWANYCH DAKTYLI
2 DUŻE JAJKA (lub 3 mniejsze)
1/4 szklanki MASŁA/OLEJU KOKOSOWEGO
1/2 łyżeczki SODY OCZYSZCZONEJ
kilka kropel EKSTRAKTU WANILIOWEGO (opcjonalnie)
100g ORZECHÓW ZIEMNYCH lub LASKOWYCH (opcjonalnie)

nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!

Orzeszki (jeśli używamy) siekamy nożem i podprażamy na suchej patelni ok. 1 minutę. Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez 10 minut, po czym odsączamy i przekładamy do blendera (możemy też posiekać je jak najdrobniej nożem). Miksujemy do uzyskania dość jednolitej pasty . W garnuszku rozpuszczamy tłuszcz i czekoladę, studzimy. Do ciepłej masy dodajemy jajka, sodę, masę daktylową i 1/2 posiekanych orzeszków, delikatnie mieszamy i przelewamy całość na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Posypujemy resztą orzechów i pieczemy w 180* ok 25-30 minut. Studzimy. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation