Kuchnia

bezglutenowa

true taste hunters - kuchnia wegańska: Pieczone ziemniaki z guacamole, ciecierzycą i smażoną szałwią (wegańskie, bezglutenowe)

Pieczone ziemniaki z guacamole, ciecierzycą i smażoną szałwią
(3 porcje)

- 3 bardzo duże ziemniaki
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 bardzo duże, dojrzałe awokado
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść listków świeżej szałwii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oliwy extra virgin
- olej do smażenia

Umyte i wyszorowane ziemniaki kroję na pół i gotuję ok. 20 min (do miękkości) w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzam. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Delikatnie wydrążam w nich płaskie doły, w których zmieści się później guacamole. Tak przygotowane ziemniaki skrapiam oliwą, solę, pieprzę. i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 min (wierzch ziemniaków na się ładnie przyrumienić).
W międzyczasie wykonuję guacamole. Wydrążony miąższ z awokado przekładam do blendera (lub rozgniatam widelcem) z dodatkiem soku z cytryny, drobno posiekany ząbek czosnku , szczypty pieprzu cayenne. Całość blenduję na gładko. Solę i pieprzę do smaku. Dodaję drobno posiekaną szalotkę i dokładnie mieszam.
Chwilę przed wyciągnięciem moich ziemniaków z piekarnika na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam na niego listki szałwii. Smażę do delikatnego zmienienia koloru na ciemniejszą zieleń. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe ziemniaki wyciągam z piekarnika. Układam na nich ok. 1 łyżkę guacamole, posypuję ugotowaną ciecierzycą i odrobiną słodkiej papryki. Na wierzchu układam usmażone listki szałwii.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation