Kuchnia

bezglutenowa

Taste me: Wegański dekadencki mazurek bez cukru

Składniki:

Ciasto:

szklanka mąki orkiszowej
2 łyżki syropu z agawy (lub innego płynnego słodzidła)
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli

Wypełnienie:

1/2 szklanki daktyli bez pestek + 1/2 szklanki ciepłej wody
banan
50 g gorzkiej czekolady bez cukru
3 łyżki masła orzechowego
bakalie do ozdoby mazurka

Składniki na ciasto zagniatamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową (ja użyłam silikonowej foremki o wymiarach 18x19 cm). Następnie wylepiamy ją ciastem (część zostawiamy do ukulania wałeczka, którym ozdabiamy brzegi spodu, tworząc "ramkę"). Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Daktyle zalewamy wodą, odstawiamy na ok. 15 minut. Kiedy zmiękną blendujemy je razem z płynem w którym się moczyły. Daktylowa masę rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie. Banana kroimy w plasterki i układamy na mazurku, lekko wciskając go w masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie mieszamy ją z masłem orzechowym. Krem wylewamy na ciasto. Ozdabiamy bakaliami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation