Kuchnia

bezglutenowa

Kulebiaki bezglutenowe ze szpinakiem, pieczarkami i cheddarem

Składniki:

mąka bezglutenowa - 300 gram
drożdże - 25 g lub paczka
cukier - 1 łyżeczka
mleko - 100 ml
jajko - 1 całe + 1 do roztrzepania
masło roztopione - 40 g
sól - 1/2 łyżeczki
Farsz
szpinak - tutaj około 1/2 mrożonej paczki
pieczarki - 6-8 sztuk
cebula - 1 sztuka
sól, pieprz - do smaku
ser żółty typu cheddar - około garść do posypania
masło - łyżeczka do przesmażenia

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ciasto. Podgrzewamy mleko aż będzie letnie. Dodajemy cukier i łyżkę mąki, rozcieramy w mleku drożdże. Odstawiamy na 10-15 minut, aż wszystko zacznie się pienić i pracować.
Krok 2. Dodajemy mąkę, sól, jajko i roztopione masło, zagniatamy elastyczne ciasto (3-5 minut). Ja dodałam więcej mleka, bo wyszło mi mocno zwarte. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3. Na maśle podsmażamy starte na tarce pieczarki z pokrojona drobno cebulą. Następnie dodajemy szpinak. Całość przesmażamy i doprawiamy do smaku wedle gustu.
Krok 4. Ciasto przekładamy na stolnice, podsypujemy mąką. Dzielimy na małe kawałeczki, a z nich palcami formujemy placuszki. Nakładamy po łyżce farszu i zamykamy jak pierogi. Mocno sklejamy brzegi.
Krok 5. Smarujemy wszystkie kulebiaki rozbełtanym jajkiem i posypujemy obficie startym żółtym serem. Odstawiamy na 15 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Krok 6. Piekarnik 200 stopni i wkładamy kulebiaki na 20 minut. Mają być pięknie złociste, a ser lekko przypieczony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation