Kuchnia

bezglutenowa

Idealny deser jaglany - VeganbandaVeganbanda

Składniki:

kasza jaglana surowa
1 filiżanka (200 ml)
mleko kokosowe
1 puszka (400 ml)
aromat migdałowy (u mnie naturalny ekstrakt)
do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
ksylitol/cukier/jasny syrop, np. klonowy
do smaku (u mnie 4-5 łyżek)
maliny (świeże lub mrożone)
1 szklanka
nasiona chia
1 łyżk

Wykonanie:

Maliny rozgniatam widelcem, dodaję nasiona chia i odstawiam na 1-2 godziny.
Kaszę dokładnie przepłukuję, zalewam 2 filiżankami wody i gotuję, aż kasza wchłonie wodę (ok 15 min).
Dodaję puszkę mleka kokosowego, aromat migdałowy, dosładzam i gotuję jeszcze około 5-10 minut (kasza musi być bardzo miękka).
Blenduję na gładki budyń i nakładam do naczyń. Odstawiam do przestygnięcia.
Na górę nakładam mus malinowy.
Przechowuję w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation