Kuchnia

bezglutenowa

Pierniczki nadziewane | Natchniona

Pierniczki

składniki

ciasto

100 g mąki owsianej bezglutenowej
50 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki sody
10 g przyprawy korzennej
1 łyżka kakao (opcjonalnie)
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
kilka kropli soku z cytryny
50 g masła
50 g miodu
50 g cukru
szczypta soli
słoiczek powideł śliwkowych

polewa czekoladowa

100 g gorzkiej czekolady
kilka łyżek mleka

wykonanie

Wszystkie rodzaje mąki przesiej. Dodaj kakao oraz sól i wymieszaj. W rondelku umieść masło, miód oraz przyprawę korzenną. Podgrzej do połączenia się składników. Zdejmij z ognia, dodaj cukier i wymieszaj.

Do śmietany dodaj sok z cytryny oraz sodę. Wymieszaj. Do suchych składników wbij jajko, dodaj przestudzoną mieszankę oraz śmietanę. Dokładnie wyrób ciasto. Jeżeli potrzebujesz możesz dodać więcej mąki.

Ciasto podziel na kilka części. Dwie rozwałkuj osobno pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia. Na jednym płacie, w kilku miejscach, nałóż łyżeczką powidła. Przykryj drugą częścią ciasta i dociśnij wkoło nadzienia. Foremkami w kształcie serca wycinaj pierniczki. Układaj na blasze wyłożonej papierem.

Piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Gotowe ciasteczka wystudź na kratce. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem.

Pierniczki zanurz w czekoladzie, a następnie ułóż na kratce i pozostaw do zastygnięcia polewy.

Przechowuj zamknięte w puszce albo szczelnym pudełku.

Najlepsze drugiego lub kolejnego dnia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation