Kuchnia

obiadki

Muszle makaronowe faszerowane kurkami, cukinią i kurczakiem

SKŁADNIKI
16 muszli makaronowych
NADZIENIE
1 mała pojedyncza pierś kurczaka (ok. 150 g)
sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 cebuli
1 cukinia
150 g kurek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania
100 g tartej żółtej mozzarelli lub cheddara
oliwa extra vergine
SOS POMIDOROWY
1 pomidor
300 g passaty (przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże pomidory
sól i pieprz
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić muszle i ugotować al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzić.
Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Dodać drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz kurki (opłukane, osuszone i pokrojone). Smażyć przez około 3 minuty. Pod koniec dodać 1 łyżkę natki pietruszki i doprawić w razie potrzeby solą. Odstawić z ognia, dodać połowę sera, wymieszać.
Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na sosie pomidorowym (przepis poniżej). Posypać resztą sera, wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać natką i podawać.
SOS POMIDOROWY
Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać starty czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation