Kuchnia

obiadki

Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym

SKŁADNIKI
-0,5 kg mięsa mielonego
-1 cebula
-1 jajko
-2 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka kajzerka
-sól, pieprz
-majeranek, zioła prowansalskie
-1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie 100 g) *
-bułka tarta do obtoczenia kotletów
-1-2 łyżki mąki pszennej
-olej do smażenia
-pęczek posiekanego koperku
-natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE
Do miski przekładamy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną i odciśniętą kajzerkę) oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy. Serek topiony kroimy wzdłuż na pół, a następnie w kostki (około 1 x 1 cm ). Kawałek serka odkładamy do sosu. Mięso dzielimy na 12 części. Każdą kulkę mięsa spłaszczamy, w środek wkładamy kostkę sera, formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy na patelni do zrumienia. Podsmażone kotlety przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dodajemy kawałek pozostawionego serka, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodać posiekany koperek i zestawić z ognia.
Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Smacznego
NOTATKI
*kawałek serka odłożyłam i dodałam do sosu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation