Kuchnia

obiadki

Tortilla z kurczakiem i warzywami
Czas gotowania: 60

SKŁADNIKI
-1 pierś z kurczaka
-przyprawa do gyrosa, pieprz, sól
-1 papryka czerwona
-sałata lodowa
-1 ogórek szklarniowy
-pół puszki kukurydzy
-1 duży pomidor
-1 duża cebula lub 2 mniejsze
Sos czosnkowy:
-250 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
-2 łyżki majonezu
-3 ząbki czosnku
-posiekany koperek
Dodatkowo:
-placki tortilla (6 sztuk)
-ketchup

PRZYGOTOWANIE
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odkładamy do lodówki na 30 minut.

Sałatę drobno szatkujemy. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Ogórek kroimy w cienkie plasterki. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w pół talarki.

Sos czosnkowy:
W misce mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek i dokładnie mieszamy.

Zamarynowaną pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut. Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku układamy garść sałaty, pokrojone warzywa, kawałki kurczaka. Polewamy całość sosem czosnkowym i ketchupem. Zwijamy.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation