Kuchnia

obiadki

Kurczak curry z dynią

SKŁADNIKI 3 PORCJE KURCZAK
500 g filetu z kurczaka
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
ORAZ
1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni*
1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
50 ml gorącego bulionu lub wody
200 ml mleka kokosowego z puszki
do podania: ryż, listki bazylii, opcjonalnie posiekane świeże chili

PRZYGOTOWANIE
Filety oczyścić z błonek i kostek. W najgrubszej części przekroić wzdłuż a następnie w poprzek na mniejszej wielkości fileciki.
Doprawić solą oraz pieprzem, natrzeć startym czosnkiem i obtoczyć w oliwie. Skropić sokiem z cytryny, posypać kurkumą oraz natrzeć pastą curry. Odstawić na blacie na ok. 15-30 minut (jeśli mamy czas), nastawić do ugotowania ryż.
Dynię obrać, oczyścić i pokroić w niedużą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną dynię i mieszając podsmażać przez ok. 4 minuty. Przesunąć na bok, włożyć filety kurczaka i obsmażyć po ok. 2 - 3 minuty z każdej strony.
Dodać gorący bulion lub wodę a po chwili mleko kokosowe. Zagotować i gotować jeszcze ok. 1 minutę. Odstawić z ognia i podawać z ryżem i listkami bazylii, opcjonalnie posypując świeżym chili.
WSKAZÓWKI
* najlepsza będzie dynia odmiany hokkaido (nieduża, o pomarańczowej skórce)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation