Kuchnia

obiadki

Lekkie leczo
Ilość porcji: 4

Składniki:
400 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
2 czerwone papryki, pokrojone w paski
1 żółta papryka, pokrojona w paski
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, pokrojony
2 średnie cukinie, pokrojone w krążki
300 g pieczarek, pokrojonych
400 g krojonych pomidorów (świeżych lub z puszki)
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 łyżka wędzonej, ostrej papryki (mielonej)
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
1 pęczek zielonej pietruszki, drobno posiekany
sól morska

Przygotowanie:
Kurczaka kładziemy na głębokim talerzu, dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę wędzonej papryki, lekko solimy i dokładnie mieszany, tak aby dokładnie pokryć kawałki kurczaka marynatą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 2 - 3 minuty, do zeszklenia.
Dodajemy zamarynowanego kurczaka i podsmażamy 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodajemy paprykę, cukinię, pieczarki i krojone pomidory, doprawiamy słodką papryką i solą, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 25 - 30 minut.
Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i jeżeli jest taka potrzeba, ostrą papryką. Danie powinno być dość pikantne.
Przekładamy na talerze, posypujemy zieloną pietruszką i serwujemy ze świeżym, razowym chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation