Kuchnia

obiadki

Kluski śląskie z sosem kurkowym

SKŁADNIKI
2 PORCJE
Kluski śląskie z TEGO PRZEPISU (po ok. 6 sztuk na porcję)
SOS KURKOWY Z BOCZKIEM
200 g kurek
2 plasterki parzonego boczku
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy extra vergine
1 mała cebulka
1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu
80 ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżeczka posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE
Przygotować kluski śląskie. Kurki opłukać i osuszyć. Większe pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelnię włożyć masło i wlać oliwę. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony boczek. Smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli i zrumieni. Wlać wino i odparowywać przez pół minuty.
Dodać kurki i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Gotować przez ok. 1 - 2 minuty co chwilę mieszając, pod koniec posypać koperkiem. Podawać z gorącymi kluskami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation