Kuchnia

Zupy

Krem z zielonego groszku
SKŁADNIKI:

– 400 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego
– 1 por
– 3 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 650 ml wody
– 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– śmietana lub jogurt grecki do podania
– sól i pieprz
– 4 plastry parzonego lub wędzonego boczku do podania

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijcie od posiekania szalotek, czosnku i pora (tylko białej części). Nie muszą być posiekane drobno, zupa i tak będzie zblendowana po ugotowaniu. Warzywa wrzućcie d garnka na podgrzaną oliwę i przesmażcie 3-4 minuty. następnie wlejcie wodę i zagotujcie, pop czym dodajcie zielony groszek. Gotujcie zupę 8 minut, po czym doprawcie ją solą i pieprzem. Dodajcie posiekaną miętę i zblendujcie całość. Możecie przed blendowaniem wyciągnąć kilka groszków do przystrojenia zupy. Zupę włożyć do miseczek, dodać łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego, a na wierch położyć boczek. Boczek możecie przygotować w piekarniku lub na suchej patelni, wytapiając jak najwięcej tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation