Kuchnia

zupy

Składniki:

1 łyżka oliwy lub innego tłuszczu
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok. 300 g kurek
3-4 ziemniaki (młode małe – więcej) ok. 300-400 g
1,2 l bulionu
1 liść laurowy
4 kulki pieprzu
szczypta słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól
opcjonalnie pół szklanki śmietanki 30%*

Moje porady:

warto zrobić samodzielnie bulion (zobacz przepis na bulion), nie jest to trudne i aż tak wiele czasu nie zabiera. Z gotowym bulionem zrobienie zupy kurkowej zajmuje niewiele czasu :)

Przepis krok po kroku:
Zupa krem z kurekZupa krem z kurek

Krok 1. Gotuję wywar warzywny (o ile go nie mam), ale warto ugotować do kurkowej własny bulion :) Przepis podlinkowałam Ci wyżej.
Zupa krem z kurekZupa krem z kurek

Krok 2. Ziemniaki kroję, nie muszą być bardzo drobno, ale warto by były mniejsze aby szybciej "doszły" w zupie. Inaczej całość za długo się będzie gotować i kurki "klapną"/.
Zupa krem z kurekZupa krem z kurek

Krok 3. Na oliwie podsmażam cebulę i czosnek (posiekane), dorzucam po chwili pokrojone (wcześniej umyte) kurki i chwilę przesmażam. Dorzucam ziemniaki, przyprawy i zalewam bulionem. Gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmuję liść laurowy i ziele angielskie, a resztę blenduję. Ja kilka kurek zawsze zostawiam do dekoracji zupy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation