Kuchnia

zupy

Składniki:

1 cebula
1 seler
2 pietruszki (korzeń)
1/2 marchewki (można pominąć, choć dodaje słodyczy)
1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sok z połowy cytryny
odrobina chili
sól, pieprz

Moje porady:

w tej zupie nie ma tłuszczu, ale świetnie smakuje gotowa zupa podana z łyżką aromatycznej oliwy (o ile nie jesteście na diecie itd.)

Przepis krok po kroku:

Krok 1. Wszystkie warzywa dzielę na mniejsze fragmenty i wrzucam do garnka. Zalewam wodą, jednak nie więcej niż tyle by przykryło warzywa.
Zupa krem z białych warzywZupa krem z białych warzyw

Krok 2. Doprawiam i gotuję do miękkości (niecałe 30 minut). Nawet jak wody ubędzie to miksuję i dopiero wtedy dolewam wodę. Dzięki temu konsystencja będzie odpowiednia, bo nie ma nic gorszego niż zbyt rzadka zupa krem :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation