Kuchnia

Zupy

PRZEPIS NA ZUPĘ Z CUKINII I KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Składniki na 4-6 porcji:

2 cebule
50 ml oliwy
1 ząbek czosnku
1 kg ziemniaków
500g cukinii
300g kapusty pekińskiej
100ml śmietanki
2 liście laurowe
10 szt ziela angielskiego
sól
pieprz
1 łyżeczka czosnku granulowanego
do podania szczypiorek i czarny sezam, grzanki



Jak zrobić zupę z cukinii i kapusty pekińskiej:

Najpierw cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Następnie w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy aż zacznie się złocić.
Potem obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę.
Zaraz potem siekamy kapustę pekińską.
Do cebuli dodajemy ziemniaki, kapustę oraz przyprawy.
Zalewamy 1,5-2l wody. Gotujemy 15 min.
Potem cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min.
Następnie z zupy wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy śmietankę.
Blenderujemy zupę na krem.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy ze szczypiorkiem, grzankami i szczyptą czarnego sezamu dla fajnego wyglądu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation