Kuchnia

Zupy

Krem z marchewki

Składniki (5-6 porcji):

1-1,5 kg marchewki
3 duże ziemniaki
pietruszka
5 ząbków czosnku
cebula
2 l bulionu
50 g śmietankowego serka topionego
łyżka imbiru
łyżka papryki słodkiej
łyżeczka bazylii
sól i pieprz wedle uznania
olej

do podania: jogurt grecki, natka pietruszki, grzanki pełnoziarniste

Przygotowanie:

Na dnie garnka podsmaż na oleju czosnek i cebulę.
Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone na większą kostkę lub kawałki, bulion i przyprawy, gotuj ok. 40 minut do miękkości marchewki.
Dodaj serek topiony (można dać więcej).
Zupę zblenduj na krem i udekoruj wedle uznania natką pietruszki itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation