Kuchnia

biszkopty i nie tylko

Placek żydowski
składniki:

500g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g masła
250g cukru pudru
3 jajka (osobno żółtka i białka)
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru kryształu
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
500g czerwonych porzeczek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać masło (pokrojone w kostkę), posiekać nożem. Dodać cukier puder (przesiany), wymieszać. Zrobić wgłębienie i dorzucić żółtka, posiekać. Zagnieść rękoma gładkie, miękkie ciasto. Podzielić na 3 równe części formując każdą w kulę. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Kulki owinąć w folię spożywczą. Jedną białą schować do lodówki, pozostałe do zamrażalnika na ok. 1-1,5h. Foremkę (21x29cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białe ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć do blaszki. Posypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie owoce, zetrzeć na dużych oczkach ciemne ciasto, ułożyć na porzeczkach, posypać orzechami, ubić białka na sztywną pianę pod koniec dodając cukier, przełożyć na orzechy, na pianę zetrzeć jasne ciasto na dużych oczkach. Piec 35-45 minut w temp. 180st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation