Kuchnia

mniam! fit na słodko

Ciasto jaglano – czekoladowe na spodzie z daktyli bez mąki ;)

Składniki:
Spód:
Daktyle – 150g
Płatki owsiane – 100g
Kakao – 20g
Masło extra 82% - 30g
Słodzik – wg uznania

Masa jaglano-czekoladowa:
Kasza jaglana – 100g
Mleczko kokosowe (min. 80% ekstraktu z kokosa) – ok. 200g (tylko stała część)
Czekolada (mleczna, gorzka, pół na pół) – 100g
Kakao – 15g
Jogurt naturalny - 100g
Mleko 1,5% - 300ml
Żelatyna – 20g
Słodzik – wg uznania

Dodatkowo:
Woda – 500ml + 100ml

Przygotowanie: Mleczko kokosowe trzeba wcześniej schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Daktyle zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 15-20min. Po tym czasie wylewamy wodę i blendujemy. W osobnej misce blendujemy płatki na mąkę.

Wszystkie składniki na spód mieszamy ze sobą. Masę wykładamy na spód tortownicy (średnica 22cm) i wkładamy do lodówki.

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą. Przesypujemy do garnka, zalewamy 500ml wody i gotujemy. Gdy woda całkowicie się wchłonie, wlewamy mleko i dalej gotujemy do całkowitego wchłonięcia mleka.

W międzyczasie żelatynę zalewamy 100ml wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.

Do ugotowanej kaszy dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mleczko kokosowe (tylko stałą część), roztopioną czekoladę, kakao, jogurt i słodzik. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Powinna być rzadka.

Masę przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation