Kuchnia

mniam! fit na słodko

Czekoladowe ciastka owsiane - bez wyrzutów sumienia! - malutko od kuchni

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
4 łyżki mąki owsianej
2 łyżki mąki ryżowej
1/3 szklanki płatków migdałów
2 łyżki mielonego lnu lub zmienione siemię lniane
1/2 łyżeczki sody
3 łyżki miodu
3 łyżki nasion chia
garść orzechów nerkowca
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki pokruszonych, prażonych w soli migdałów
3 łyżki naturalnego kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 jajko
3 łyżki mleka
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
Olej kokosowy podgrzej razem z mlekiem i miodem, aby miały płynną konsystencję.
Czekoladę posiekaj na małe kawałki.
Przygotowaną mieszaninę (pkt. 2) połącz z czekoladą i pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj kulki, spłaszcz, aby miały kształt okrągłych ciastek i ułóż na blaszce lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation