Kuchnia

mniam! fit na słodko

Sernik a'la kinder country - bez pszenicy i cukru! - malutko od kuchni

Składniki:

Sernik:

50 g gryki/żyta ekspandowanego
7-8 ciastek (ja użyłam ciastek owsianych Sante bez pszenicy)
1 kg twarogu sernikowego (ja używam twarogu sernikowego President)
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
5-6 łyżek ksylitolu
3 jajka
Dekoracja:

1 serek śmietankowy typu philadelphia
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
20-30 g gryki/żyta ekspandowanego
ciastka do dekoracji
maliny (ja nimi dekorowałam, ale dla mnie nie był to strzał w dziesiątkę, choć Luby był zachwycony)
ewentualnie biała czekolada
Przygotowanie:

Sernik:

1. Wszystkie składniki na sernik zmiksuj na gładką masę.

2. Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół.

3. Spód tortownicy pokryj papierem do pieczenia.

4. Na papier wysyp pokruszone kawałki ciastek i grykę lub żyto ekspandowane.

5. Przelej masę do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

6. Piecz przez 55 minut.

7. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i potrzymaj w piekarniku jeszcze ok. 20 minut.

8. Wyciągnij sernik z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Dekoracja:

1. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

2. Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z serkiem śmietankowym.

3. Tak przygotowaną masą pokryj sernik.

4. Udekoruj ciasto kawałkami ciastek, malinami, gryką lub żytem ekspandowanym i rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation