Kuchnia

mniam! fit na słodko

Muffiny z jabłkami - szybki i zdrowy przepis - malutko od kuchni

Składniki:

3 jabłka
130 ml mleka
70 ml oleju rzepakowego
2 jajka
100 g mąki ryżowej
100 g mąki owsianej
50 g mąki kokosowej
30 g zmielonych migdałów (opcjonalnie do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody
4-5 łyżek ksylitolu
Przygotowanie:

Jabłka pokrój w kosteczkę. Nie musisz obierać ich ze skórki.
Olej wymieszaj z mlekiem i jajkami.
W osobnym naczyniu połącz ze sobą wszystkie „suche” składniki – mąkę ryżową, owsianą, kokosową, zmielone migdały, cynamon, sodę i ksylitol.
Gdy „suche” składniki będą już dobrze wymieszane – stopniowo dolewaj do nich olej wymieszany z mlekiem i jajkami – pamiętaj, żeby dodając je ciągle mieszać masę.
Do gotowej masy wrzuć pokrojone jabłka.
Piekarnik nastaw na 190 stopni, grzanie góra dół.
Formę do muffinów wyłóż papilotkami.
Do każdej papilotki nałóż masę z jabłkami. Najlepiej do 3/4 wysokości papilotki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut – do suchego patyczka.
Mam blaszkę na 12 muffinów, a masy wyszło mi na 16, więc musiałam upiec je w dwóch turach.
Daj znać w komentarzu czy przepis przypadł Ci do gustu! Będzie mi bardzo miło!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation