Kuchnia

mniam! fit na słodko

KOKOSOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA Z DŻEMEM Z CHIA


Składniki:

Dżem malinowy z chia:

1 szklanka malin

1 łyżka syropu klonowego

1/4 szklanki nasion chia

Wykonanie:

Zblenduj wszystkie składniki. Przelej miksturę do słoiczków. Wówczas nasionka chia napęcznieją i dżem zrobi się galaretkowaty. Taki dżem możesz trzymać w lodówce do tygodnia.



Kokosowo-migdałowe ciasteczka:

Składniki:

1/2 szklanki mąki kokosowej

1/4 szklanki mąki migdałowej

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 jajko

1/4 szklanki oleju kokosowego

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. W misce pomieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich mokre składniki. Nabieraj po jednej łyżce ciasta i uformuj z niego kulkę, po czym połóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą kciuka zrób w każdym ciasteczku dziurkę na środku, a następnie wypełnij je malinowym dżemem z chia. Piecz ciasteczka przez około 10-12 minut, do momentu kiedy zrobią się złociste.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation