Kuchnia

mniam! fit na słodko

Kokosowe ciasto na kruchym spodzie


Składniki:
Forma do tarty o średnicy 23cm

Spód:
120g płatków owsianych
15g otrębów
15g wiórków kokosowych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
łyżka miodu

Płatki, otręby i wiórki zmielić w blenderze a następnie połączyć z jajkiem, proszkiem do pieczenia i miodem. Ciasto umieścić na ok 20min w lodówce a następnie równomiernie rozłożyć na dno naczynia. Piec ok 15-20min w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem (jednak najlepiej dostosować temperaturę i czas do potrzeb własnego piekarnika) a następnie wystudzić.


Warstwa czekoladowo-bananowa

200g banana
20g kakao
część płynna mleczka kokosowego (część stała będzie potrzebna w dalsze części)
80g posiekanych orzeszków (można dać mniej lub więcej)

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie gotować na małym ogniu do momentu aż znacznie zgęstnieje.

Gotowy krem (może być ciepły, ale nie gorący!) rozsmarować na wcześniej przygotowany kruchy spód i posypać posiekanymi orzechami.


Warstwa kokosowa

Puszka mleczka kokosowego (część stała)
ok 120g wiórek kokosowych (można dać więcej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation