Kuchnia

mniam! fit na słodko

Chlebek bananowy z czekoladą, żurawiną i orzechami

Składniki:
na keksówkę o wymiarach 10 cm x 20 cm

3 duże, mocno dojrzałe banany (takie z czarną skórką)
90 g masła, roztopionego i ostudzonego
1 jajo (w temperaturze pokojowej)
1/3 szklanki cukru; u mnie trzcinowy (jeżeli wolicie mniej słodkie wypieki, dodajcie mniej cukru)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1, 5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki żurawiny
1 łyżka posiekanej, gorzkiej czekolady
1 łyżka posiekanych orzechów (u mnie włoskie, laskowe, nerkowce)

Masło roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia. Mąkę i sodę przesiewam przez sito, dodaję sól oraz cynamon, mieszam i odstawiam na bok. Do dużej miski przekładam banany, rozgniatam je dokładnie widelcem, dodaję roztopione masło i mieszam (skorzystałam z trzepaczki/rózgi). Kolejno dosypuję cukier, ponownie mieszam, dodaję lekko roztrzepane jajo oraz cukier z prawdziwą wanilią, łączę z pozostałymi składnikami. W kolejnym kroku dodaję mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i szczyptą soli. Mieszam łyżką lub rózgą tylko do połączenia się składników. Na koniec dorzucam do masy posiekane orzechy, czekoladę oraz żurawinę, krótko mieszam. Keksówkę smaruję masłem i oprószam mąką pszenną, przekładam bananową masę, równam wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Chlebek piekę przez ok. 45-55 minut, do tzw. suchego patyczka.

*w celu uzyskania zdrowszej wersji można wykorzystać mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz pominąć cukier (banany, czekolada i żurawina robią swoje
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation