Kuchnia

mniam! fit na słodko

ciasto marchewkowe

Skłaniki:

szklanka startej marchewki

1/2 szklanki pokrojonego w kawałki ananasa

1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego

łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody

3/4 szklanki mąki ryżowej

1/2 szklanki mąki gryczanej

1/2 szklanki mąki kokosowej

1/2 szklanki daktyli/melasy/syropu klonowego

1/3 szklanki oleju kokosowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

łyżeczka przyprawy piernikowej

szczypta soli

Składniki na krem:

puszka mleczka kokosowego

2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

Siemię lniane połącz z wodą w małej filiżance. Resztę suchych składników przesiej do miski. W większym naczyniu wymieszaj mleko z olejem i słodem (jeśli w przepisie używasz daktyli, zmiksuj je najpierw w pojemniku blendera z odrobiną wody), po czym połącz je z suchymi składnikami i wymieszaj z marchewką oraz anasem. Przelej masę do okrągłej formy i piecz ją w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Po tym czasie możesz przekroić je w połowe i przełożyć kremem, lub posmarować nim sam wierzch (gęstą część mleczka kokosowego połącz ze słodem i szpatułką rozsmaruj na powierzchni ciasta marchewkowego).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation