Kuchnia

przekąski, przystawki

krakersy serowe
Składniki

240g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła lub margaryny
200g żółtego sera
0,5 łyżeczki soli
2 jaja
1 łyżka kwaśnej śmietany
opcjonalnie: ulubione przyprawy (np. papryka słodka)



Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać pokrojone w kawałki
masło i posiekać całość nożem, dodać przyprawy, jajka, ser starty na tarce o
drobnych oczkach i śmietanę, wyrobić, podsypując lekko mąką, na gładkie ciasto.

Ciasto podzielić na dwie porcje, uformować z nich kule, zawinąć osobno w
folię i wstawić na 40 minut do lodówki.

Zimne ciasto porcjować i wałkować – niezbyt grubo, bo odrobinę rosną w
czasie pieczenia.

Nastawić piekarnik na 180 stopni.

Z ciasta kroić dowolne kształty i układać je obok siebie na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Wstawić blachę do piekarnika i piec krakersy 15-20
minut, aż się zarumienią. Upieczone przełożyć na kratkę, by wystygły i
skruszały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation