Kuchnia

przekąski, przystawki

Dietetyczne krążki cebulowe
Składniki
2 średnie cebule
1 szklanka śmietany 12%
1 łyżka octu jabłkowego
1 szklanka mąki
1 łyżki skrobi kukurydzianej
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej (lub wędzonej) papryki
2 szklanki panierki panko
odkuchnii 1843a Dietetyczne krążki cebulowe

Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej z nich mieszamy mąkę, paprykę oraz łyżeczkę soli, odstawiamy. Do drugiej miseczki wlewamy śmietankę oraz ocet i mieszamy. Dodajemy skrobię kukurydzianą i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dosypujemy połowę mąki z pierwszej miseczki i całość łączmy w jednolita masę za pomocą trzepaczki. Odstawiamy. Do trzeciej miseczki wsypujemy panierkę panko oraz pozostałe 2 łyżeczki soli. Odstawiamy.
Cebule obieramy i tniemy na plastry o grubości 3-4 milimetrów. Każdy z plastrów dzielimy na pojedyncze krążki. Tak przygotowane krążki zanurzamy kolejno w trzech miseczkach: z mąką, ciastem śmietanowym i panierką panko, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wypełnioną krążkami wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez około 10 minut, po czym każdy z krążków przekręcamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 10 minut. Gotowe krążki podajemy ciepłe z ulubionymi sosami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation