Kuchnia

przekąski, przystawki

Stożki
Ciasto:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3 łyżki oleju roślinnego
1/4 szklanki cukru
1 ubite jajko
1-1/2 łyżeczki soli
2-1/4 łyżeczki drożdży instant
3-1/2 do 4 szklanki mąki
jajko do posmarowania :
1 jajko
1 łyżki mleka

Wodę i mleko zagrzać. Wlać do miski i dodać drożdże.
Olej, cukier i sól wymieszać, aż dobrze się połączą. Ubite jajko i 2 szklanki mąki połączyć ze sobą i dodać do drożdży, a następnie dobrze wymieszać.
Pozostawić odkryte przez około 10 minut i powoli dodawać mąki.
Gdy ciasto zaczyna odchodzić od boków, wyrabiać przez około 8 minut. Umieścić ciasto w misce posmarowanej z obu stron olejem, przykryć folią i pozwolić odpocząć około 1 godzinę.
Wyjąć ciasto i zagnieść kilka razy, aby uwolnić pęcherzyki.
Pokroić na 8 - 12 sztuk (w zależności od waszych upodobań)
Zostawić jeszcze na około 5 minut.
Folią okleić rurki natłuścić olejem i zaczynając od dołu, okręcać jak pokazano na zdjęciu.
Umieścić na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Posmarować jajkiem i posypać sezamem i / lub makiem w razie potrzeby.
Piec w rozgrzanym do ok. 180 ° piekarniku przez 18 do 22 .Zdejmować po całkowitym ostygnięciu rurek. Farsz dowolny :).
Myślę, że przy świeżych drożdżach wyrastanie trwa krócej . Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation