Kuchnia

przekąski, przystawki

Delikatne ciasteczka otrębowe z kremem twarożkowym i nowalijkami


Ciastka
3 łyżki mąki pszennej razowej
5 łyżek mąki pszennej zwykłej
5 łyżek otębów pszennych
1 żółtko
100 g masła śmietankowego
szczypta soli
Krem twarożkówy
100 ml śmietanki 36 %
100 g twarożku śmietankowego
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
szczypta sól
szczypta czarny pieprz





- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, następnie dodajemy żółtko oraz zimne masło. Wszystko wyrabiamy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk i miski. Wstawiamy wyrobione ciasto na pół godziny do lodówki. Następnie wyciągamy, rozwałkowujemy na placek grubości pół centymetra i wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 C na około 20 minut. Po upieczeniu pozwalamy im trochę ostygnąć zanim zdejmiemy je z blachy. Zdejmować należy je bardzo ostrożnie, gdyż są niezwykle delikatne i łamliwe.
- Śmietankę 36 % ubijamy na w miarę sztywną pianę. Do śmietanki dodajemy serek śmietankowy i wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed nałożeniem na ciastka masę należy dodatkowo schłodzić.
-Na talerzu układamy jedno ciastko. Na jego wierzchu układamy krem i przykrywamy kolejnym ciastkiem. Ciastka najlepiej jest przenosić na nożu. Całość dekorujemy pokrojoną rzodkiewką.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation