Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Ciasto czekoladowa „krówka”
opis wykonania po kliknięciu na zdjęcie

Składniki:
Ciasto:
6 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanka cukru
3/4 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa karmelowa:
250g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka gotowej masy krówkowej (w temperaturze pokojowej 370-400g)
Krem czekoladowy (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
1 mały słoik kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam nutelli) – około 230-250g
200g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone)
80g masła w temperaturze pokojowej
Masa kakaowa:
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 400g herbatników (6 paczek)
100-150g startej mlecznej czekolady lub kropelek czekoladowych do posypania wierzchu (można też wierzch posypać kakao lub pokruszonymi czekoladowymi wafelkami)

opis wykonania po kliknięciu na zdjęcie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation