Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie

ciasto kruche
mąka pszenna300 g
masło200 g
cukier puder100 g
żółtko jajek2 szt
jogurt naturalny1 łyżka

masa marcepanowa

marcepan200 g
jaja3 szt
cukier75 g
śmietana gęsta300 g
wanilia laski1 szt
mąka pszenna2 łyżki
mąka ziemniaczana2 łyzki

dodatkowo

jabłka4 szt
sok z cytryny2 łyżki
konfitura żurawinowa4 łyżki

KROK 1:
Krok 1 - Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie foto
Mąkę przesiać z cukrem pudrem na stolnicę.
Dodać masło i posiekać razem na drobno.
Następnie dodać żółtka i jogurt naturalny.

KROK 2:
Krok 2 - Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie foto
Zagnieść jednolite ciasto.
Schłodzić w lodówce około 30 minut

KROK 3:
Krok 3 - Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie foto
Masa marcepanowa:

Do dużej miski wbić jajka, dodać cukier, nasiona z laski wanilii, przesiane mąki, i marcepan.
Zmiksować na jednolitą masę.
Marcepan może stawiać opory, więc rozcieramy go na gładko np przy pomocy łyżki.

KROK 4:
Krok 4 - Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie foto
Jabłka obrać w całości ze skóry, wydrążyć nasiona.
Skropić sokiem z cytryny, a w miejsce po nasionach napełnić konfiturą żurawinową.

Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę.
Jabłka układamy ciasno obok siebie na kruchym spodzie.

KROK 5:
Krok 5 - Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie foto
Masę marcepanową wylewamy na tortownicę, do około 3/4 wysokości.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C

KROK 6:
Krok 6 - Jabłka w cieście marcepanowym na kruchym spodzie foto
Pieczemy około godziny.
Najlepiej sprawdzić środek patyczkiem


Ja do masy marcepanowej użyłam śmietany schmand, która jest bardzo gęsta, kremowa i kwaskowa, ale można użyć gęstej 12 lub 18 proc szczecinieckiej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation