Kuchnia

Zdrowie na talerzu

Zupa jarzynowa z jarmużem i kaszą gryczaną

Składniki:

1 nieduży por (biała część)
2 marchewki
pietruszka
plaster selera
4 ziemniaki
4 liście jarmużu lub kapusty włoskiej
0,5 szklanki kaszy gryczanej (100g)
łyżka masła
łyżka oleju
liść laurowy
6 sztuk ziela angielskiego
sól
pieprz



Wykonanie:


Pora siekamy drobno i dusimy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju.


Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i zeszklonego pora. Zalewamy wodą (ok 1,5 litra), dodajemy przyprawy, gotujemy 15 minut.


Do zupy dodajemy kaszę gryczaną oraz oberwane z twardszej łodygi i posiekane liście jarmużu. Gotujemy jeszcze 10 min.


Doprawiamy do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation