Kuchnia

Zdrowie na talerzu

Kasza jaglana na mleku z rodzynkami i bananem

SKŁADNIKI:

pół szklanki kaszy jaglanej
łyżeczka siemienia lnianego
3-4 łyżki rodzynek
1 szklanka mleka
2 banany



WYKONANIE:

Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, gotujemy minutę i odcedzamy – w ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Kaszę przekładamy do rondelka, dodajemy siemię lniane i posiekane rodzynki, zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy na minimalnym ogniu, pod przykryciem przez 20 min. Po tym czasie, kiedy kasza wchłonie całą wodę, wlewamy szklankę gorącego mleka i gotujemy jeszcze chwilę, aż kasza lekko się obgotuje i wchłonie nieznacznie mleko. Kaszę podajemy z pokrojonymi w plasterki bananami. Można ją również dosłodzić niewielką ilością miodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation