Kuchnia

Zdrowie na talerzu

Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem i kaszą kuskus

SKŁADNIKI:

2 średniej wielkości bakłażany
25 dag mięsa mielonego
5 łyżek suchej kaszy kuskus
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól
pieprz
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki oregano
olej

WYKONANIE:

Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Razem z posiekanym miąższem, wyciętym ze środka bakłażanów, zeszklij na oleju.

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego jajko, przecier pomidorowy, kaszę (nieugotowaną), zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Wyróc na gładką masę.

Farszem napełnił bakłażany. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj ok. 40 min. w 180st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation