Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Ciasto orzechowe z kremem kawowym

Składniki na ciasto:

50 g orzechów włoskich lub pekan
180 g drobnego cukru do wypieków
225 g masła
200 g mąki pszennej
4 duże jajka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 - 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie malaksera umieścić orzechy i cukier - zmiksować do otrzymania orzechowej mąki. Dodać posiekane masło, mąkę, jajka, kawę, proszek do pieczenia i mleko. Zmiksować tylko do otrzymania gładkiej mieszanki (bez potrzeby nie miksować zbyt długo - może to spowodować zakalec).

2 formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciasto podzielić na pół i przelać do foremek. Piec w temperaturze 165ºC przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Krem kawowy:

175 g masła
180 g cukru pudru
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku) rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (w masło swobodnie powinien wchodzić palec).

Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć (końcówki miksera do ubijania białek) do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać zaparzoną kawę i utrzeć.

Ponadto:

orzechy włoskie lub pekan, do dekoracji
Wykonanie:

Krem podzielić na pół. Ciasto przełożyć kremem, drugą część kremu posmarować na wierzchu. Ozdobić orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation