DIY - zrób to sam

Ciacha ciasta ciasteczka / Desery

Szarlotka z chmurką Bogny z "Bake Off - Ale Ciacho"

Składniki na kruche ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
1,5 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 żółtko na twardo - przetarte przez sitko
Budyniowa beza:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Jabłka:
1 kg kwaśnych jabłek
1 cytryna
100 g rodzynek
200 g orzechów włoskich
1 szklanka cukru trzcinowego
Cynamon mielony
Cynamon kora
Pasta/ekstrakt z wanilii
Koniak lub ciemny rum (około 1/3 szklanki)
Kardamon
REKLAMA
zobacz więcej
zobacz więcej

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części (jedna powinna być nieco większa), każdą zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Większą część rozwałkować, umieścić w formie i podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 3/4 jabłek pokrojonych w kostkę poddusić na patelni do miękkości z rodzynkami, podprażonymi orzechami i przyprawami (według uznania np. z cynamonem). Kiedy jabłka będą miękkie, dodać resztę pokrojonych w kostkę surowych jabłek, wsypać cukier i delikatnie skarmelizować. Po ubiciu na sztywno białek, powoli wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach, a po chwili dodać ekstrakt. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony spod wyłożyć jabłka, przykryć pianką i zetrzeć resztę kruchego ciasta. Piec w 180 stopni C przez 30-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation