Kuchnia

Wege

Kasza bulgur z warzywami i fasolką | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI

2 PORCJE
1/2 cebuli
po 1/2 łyżki masła i oliwy
2 ząbki czosnku
1 papryka
100 g kaszy bulgur
przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1 szklanka bulionu
1 puszka białej fasolki
1 puszka krojonych pomidorów*
1/3 cukinii
1 łyżka sosu ostrygowego
2 garście szpinaku (ok. 100 g)
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Na głębokiej patelni (takiej z pokrywą) lub w szerokim garnku, na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę smażyć przez około 2 minuty.
Wsypać suchą kaszę bulgur i podsmażać przez ok. 1 minutę mieszając. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę oraz kumin.
Wlać gorący bulion i zagotować, dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą, pomidory z puszki, wymieszać i całość zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, w międzyczasie po 10 minutach gotowania dodać cukinię pokrojoną w słupki lub kosteczkę, wymieszać, przykryć i dalej gotować przez ostatnie 5 minut.
Dodać sos ostrygowy i ciągle mieszając zagotować. Następnie dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie. Można podawać samodzielnie lub z poniższymi dodatkami.
PROPOZYCJA PODANIA

pokrojone awokado, skropione cytryną i posypane listkami kolendry
tarty ser
WSKAZÓWKI

* użyłam pomidorków koktajlowych w soku pomidorowym z puszki, ale mogą być dowolne pomidory
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation