Kuchnia

Wege

Jabłka w cieście naleśnikowym | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
mała szczypta soli
1 op. cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
cynamon
masło klarowane do smażenia
do podania np. jogurt naturalny, miód, cukier puder
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, sól, połowę opakowania cukru wanilinowego oraz proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą lub zmiksować na jednolitą masę.
Jabłka umyć, obrać ze skórki. Wyciąć gniazda nasienne ze środka (za pomocą specjalnej wycinarki lub ostrego nożyka). Jabłka pokroić na plasterki o grubości ok. 7 mm. Oprószyć szczyptą cynamonu oraz resztą cukru wanilinowego.
Rozgrzać patelnię, włożyć 2 łyżki masła klarowanego i gdy będzie gorące włożyć jabłka uprzednio zanurzone w cieście. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej strony.
Odłożyć na talerz i podawać np. z cukrem pudrem, jogurtem naturalnym, miodem i cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation