Kuchnia

Wege

Ciasto bananowe ♥ » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan

Ciasto bananowe ♥

Czas przygotowania: 20 minut + 50 minut pieczenia
Składniki na jedną keksówkę o wymiarach ok 20 x 11 cm:
1 ½ szklanki mąki
⅓ szklanki oleju
⅓ szklanki brązowego cukru
⅓ szklanki mleka roślinnego
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ewentualnie szklanka ulubionych dodatków, ja dodaję orzechy pekan i gorzką czekoladę

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Keksówkę smaruję delikatnie olejem.
W mniejszej miseczce mieszam mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a w większej olej oraz cukier. Banany dokładnie rozgniatam widelcem na gładką masę, następnie dodaję je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie mieszam trzepaczką. Łączę składniki suche z mokrymi i mieszam delikatnie łyżką, dopóki się nie połączą. Jeżeli piekę ciasto w wersji bogatszej, na sam koniec dodaję dodatki i delikatnie łączę je z ciastem.
Ciasto przekładam do foremki i piekę około 45-50 minut. Studzę i jem z masłem na kolację, a na śniadanie smaruję masłem orzechowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation