Kuchnia

Wege

Placki z kalafiora | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
300 g kalafiora
1/2 marchewki
1/4 cebuli
3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, czarny zmielony pieprz, biały pieprz i gałka muszkatołowa
do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Kalafiora umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce, wymieszać z kalafiorem. Następnie połączyć ze startą cebulą.
Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz, doprawić gałką i białym pieprzem.
Rozgrzać tłuszcz na patelni, nakładać po 2 łyżki masy na 1 placka, rozsmarować i smażyć przez ok. 4 minuty aż zrumieni się od spodu. Ostrożnie przełożyć łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
PROPOZYCJA PODANIA

sos pomidorowy / TZATZIKI / surówka z ogórka / szczypiorek / koperek
można podać do gulaszu (placki polać GULASZEM lub LECZO)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation